Saturday, April 10, 2010

Karabağ için yol planı neler içeriyor?

BAKÜ - Ermensitan'la Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ'a ilişkin yıllardır devam eden görüşmelerden sonuç alınabilmiş değil. Karabağ'da çözüme ulaşılması Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin de hayata geçmesi için önem taşıyor. Karabağ'la ilgili gündemde olan planın detaylarını ise Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov açıkladı.
Memmedyarov, planın üç aşamadan oluştuğunu açıkladı. Öncellikli olarak Ermenistan'ın Dağlık Karabağ dışındaki 7 bölgeden 5'inde işgali sona erdirmesi öngörülüyor. Dağlık Karabağ'ın statüsü ise üçünçü aşamada görüşülmeye başlanacak.
Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorunun çözümü için bir plan gündemde.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, planın üç aşamadan oluştuğunu açıkladı.
BEŞ BÖLGEDEKİ İŞGAL BİTECEKİlk aşamada Ermenistan'ın, Dağlık Karabağ dışındaki 7 bölgeden 5'indeki işgale son vermesi öngörülüyor. Bu bölgeler Ağdan, Fuzuli, Zengilan, Cebrail ve Kubatlı.
Erivan, Ermenistan ile Karabağ arasındaki Laçin bölgesindeki köylerden 13'ünü de boşaltacak.
Barış planının ikinci aşamasında ise bölgedeki tüm ulaşım ağlarının onarılması öngörülüyor.
İkinci aşamada ayrıca Azerbaycan'ın Laçin bölgesinin geri kalan kısmıyla Kelbecer bölgesinin denetimini alması planlanıyor.
Bu aşama Azeri göçmenlerinin uluslararası gözlemcilerin kontrolünde bu bölgelere dönmesiyle tamamlanacak.
STATÜ ÜÇÜNCÜ AŞAMADA GÖRÜŞÜLECEKÜçüncü aşamada ise Dağlık Karabağ'ın statüsü görüşülmeye başlanacak.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı, Erivan yönetimiyle Karabağ'daki Ermeni nüfusun güvenliğini sağlayacak önlemlerin de görüşüldüğünü belirtti.
Elmar Memmedyarov, barış sürecinin hiçbir aşamasının Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü etkilemeyeceği konusunda da güvence verdi.
Azeri Bakan, "Ermeniler işgal ettikleri topraklardan kendi rızalarıyla çekilirlerse, savaş söylemlerine de gerek kalmayacağını" söyledi.
Karabağ için yol planı neler içeriyor?

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.